Verification: 1eee953a3df549ea Verification: 1eee953a3df549ea
top of page
Watercolor Painting

Raspoloživi resursi

Obzirom na vrijeme u kom živimo, raspoloživi resursi su jedan od važnijih faktora za uspješan rad grupe, organizacije, fime, pa i institucija. Svjesni smo tih potreba, ali isto tako i toga da je svaka snaga može biti slabost i svaka slabost može biti snaga, ukoliko potcjenjujemo ili precjenjujemo ono šta imamo.

Naše najznačajnije borbe* su po pravilu protiv onih koji su neuporedivo moćniji, finansijski, tehnički, odnosno na sve moguće načine materijalno gledano, ali to nam je samo motiv više da ostanemo jednako posvećeni "malim" bitkama, kao i onim nešto većim.

Radni prostor

Naš radni prostor nalazi se adresi Karađorđa Petrovića 74, površine 36 m2, a u vlasništvu je Opštine Novi Grad. Jednoglasnom odlukom Skupštine opštine Novi Grad oslobođeni smo plaćanja nadoknade za korištenje - za šta smo veoma zahvalni! Obzirom na oslobađanje od plaćanja, dužni smo uplaćivati tzv "iznos PDV-a" u vrijednosti od 47 KM mjesečno.

Prostor je po preuzimanju bio višestruko neupotrebljiv, po svim osnovama, zidovi, dovod vode i odvod nefunkcionalni, električne instalacije neispravne, bila je potrebna kompletna rekonstrukcija. Kroz tri godine, postepenih ulaganja donatorskih i naših ličnih sredstava, volonterskog rada dobili smo prostor koji zadovoljava sve naše sadašnje potrebe. Od posebnog značaja za ove akcije bila su nam sredstva obezbjeđena kroz projekte, finansirane od strane Instituta za razvoj mladih - Kult i Fondacije Mozaik.

Tehničko opremanje radnog prostora je proces koji traje već 6 godina. Sada napokon možemo reći da raspolažemo prostorom koji odgovara našim potrebama, s tim da pomenuti prostor ustupamo mladima iz Novog Grada za organizovanje volonterskih akcija i/ili edukacija.

Tropical Leaves

Ljudski resursi

Ljudski resursi je po definiciji termin koji označava koji se u politici i ekonomiji suštinski odnosi na radnu snagu, dok se u okvirim poslovnih sistema primarno fokusira na pojedinca u okviru kolektiva, njegove rezultate, sposobnosti i ostale relevantne asepkte. 

Green team je ideja, a ne strogi poslovni sistem. Nemamo stalno zaposlene pojedince, što je u isto vrijeme naša najveća slabost i najveća snaga. Svjesni smo da bi sa zaposlenim pojedincima imali značajnije rezultate, te bi bilo lakše  izboriti se sa mnoštvom administrativnih obaveza koje su od velike važnosti da bi smo se uspješno borili za mlade, očuvanje zdrave životne sredine i jačanje zdrave konstruktivne kritike. Međutim, mogućnost funkconisanja i bez stalno zaposlenih je prema našem mišljenju ništa drugo do pokazatelj snage i odlučnost da istrajemo.

Finansiranje 

Za ostvarivanje ciljeva bilo koje vrste organizacije, neophodna su finansijska sredstva. Finansijska sredstva za naš rad obezbjeđujemo primarno apliciranjem omladinskih, društveno korisnih i ekološko orijentisanih projekata ka donatorima lociranim u Bosni i Hercegovini, dok donacije na godišnjem nivou ne prelaze 5% budžeta.

Bez obzira na neophodnost finansijskih sredstava, stava smo da finansije ne mogu i ne smiju biti nešto čim se mjeri snaga ideje. Novac je samo sredstvo, nipošto odlučujući faktor.

Svjesni smo da živimo u zemlji gdje npr. dva zaposlena sa platama po 1000 KM mjesečno koštaju 36 192 KM sa uračunatim doprinosima. Kao što rekošmo, nemamo stalno zaposlene, tako da je baš to razlog više što smo ponosni na rezultate koje ostvarujemo svake godine. Iza nas je već broj različitih akcija, ulaganja u mlade, ulaganja u elementarnu infrastrukturu, u radni prostor i u ideje za koje se vrijedi boriti. Možda je to razlog više, zašto se nijansu više ponosimo na rezultate postignute kroz volonterske angažmane.

Kada je u pitanju finansijski aspekt rada Green team-a, budžeti u prethodne tri godine su sljedeći:

2019 godina: 9 566,00 KM

2020 godina: 22 957,00 KM

2021 godina: 13 394 KM

Finansijski izvještaj za 2021 godinu, možemo posmatrati i kroz knjigovodstvene dokumente:

- Bilans stanja

- Bilans stanja aktiva

- Bilans stanja pasiva

- Bilans uspjeha

- Dodatni računovodstveni izvještaj (Aneks 1)

Tropical Leaves
"Nije naš cilj da postanemo kao drugi, potrebno je da se međusobno razlikujemo, da naučimo da vidimo drugačije ljude od sebe i da ih poštujemo zbog toga što su."
Herman Hese

Saradnje

Mladi, društveno korisne ideje i zaštita životne sredine ne mogu i ne smiju poznavati granice. Svjesni smo kompleksnosti političke situacije na Balkanu, ali to je razlog više da ne dozvolimo da se čitav spektar podjela koje su nametnule loše politike, reflektuje na teme od značaja. Granice na kartama su rijetko kada problem, probleme stvaraju granice u glavama.

Kao što problemima mladih, ne trebaju samo da se bave mladi, problemi koji muče marginalizovane kategorije stanovništva ne smiju biti briga samo ovih kategorija, tako ni ekološki problemi sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, zajedno sa regijom nisu problem samo ekologa ili onih koji su prvi na udaru, naprotiv. Onog momenta kada svi udružimo svoje vrijeme i resurse, možemo s pravom očekivati pozitivno riješavanje prepoznatih problema.

U skladu sa tim, rado pomažemo i nemamo problem tražiti pomoć. Nije nam teško zahtjevati odgovornost od nadležnih, kritikovati, ali i pohvaliti dobre iskorake. Stvari nisu crno-bijele i stava smo da ih ne treba praviti takvim. Građanska odgovornost daleko prevazulazi obavezu glasanja na izborima, građani smo čitave godine, 24 sata dnevno i obavezni smo da se borimo za sva ona prava koja nam pripadaju, kao i za sve one ideje koje doprinose boljem sutra. Dobre stvari može inicirati pojedinac, ali za promjene je ključna riječ saradnja.

akcija crveni hrast.jpg
bottom of page