Verification: 1eee953a3df549ea Viteštvo na svim poljima Verification: 1eee953a3df549ea
top of page

Viteštvo na svim poljima

Viteštvo i te kako postoji u 21. vijeku, uvjeren sam da ga možemo vidjeti na svakom koraku, a ponajprije kod „običnih” građana. Baš ti „obični”, svakog dana pokazuju kako se časno opstaje u teškim vremenima, kako se bori za prave vrijednosti.


Foto: Mladen Čikić (lijevo)

Mladen Ćikić je oženjen, otac jednog djeteta, običan čovjek sa nesvakidašnjim životnim putem, sa dvije fakultetske diplome i ko zna koliko sertifikata stečenih kroz neformalno obrazovanje. Mladen je sa grupom entuzijasta pokrenuo RUSAG, udruženje građana sa željom da građanima pa i šire, dočara kako su to naši davni preci živjeli na ovim prostorima i koje su vrijednosti njegovali. Ideja za promovisanje viteštva i života u srednjovjekovnoj Bosni je simbolično krenula iz Knežice, manjeg mjesta koje se nalazi na tromeđi između Prijedora, Kozarske Dubice i Kostanjice.


“Dajemo sve od sebe da svojim radom, koji je volonterskog i humanitarnog oblika promovišemo pozitivne vrijednosti u današnjem tmurnom vremenu u BiH. U prošlosti se na prostorima srednjovjekovne Bosne i te kako mogao vidjeti veliki stepen tolerancije prema drugima i drugačijima, pa sebi postavljamo pitanje zašto tako ne može da bude i danas?! Ovu zemlju imamo, ona je naša, bez obzira što sutra možemo otići u neku uređeniju državu, ali ovo parče neba ispod kog smo rođeni, nosimo sa sobom htjeli ili ne. Od njega se ne bježi niti treba pokušavati. To je jedan od razloga više zašto viteškom odanošću i čašću, koja čuči u svakom od nas, ponavljamo kako trebamo graditi ono što je naše. Da su naši preci tek tako popuštali, vjerovatno ni vi ni ja sada ne bi bili ovdje gdje se nalazimo.


Naš rad nije samo pokušaj oživljavanja kulture sjećanja na istorijske događaje jedne zemlje i koliko su oni bitni i značajni za narode koji žive na prostorima BiH već i pokušaj da se ožive ličnosti, kao i neki zaboravljeni likovi iz tog perioda. Kotromanići jesu bili najznačajnija porodica koja je vladala ovim krajevima, ali ne i jedina. Postojale su i druge porodice koje su činile rusašku gospodu ili bosanski stanak, a koji su se borili za opstanak srednjovjekovne Bosne pred najezdom ponekada i daleko moćnijih neprijatelja, ali su danas nepravdeno zapostavljene ili zaboravljene. Postoji i želja da se bogata istorija srednjovjekove države Bosne pokaže kako na domaćim tako i na međunarodnim događajima i da nije sve tako bilo tamno u tom srednjovjekovnom periodu iako ga takav glas prati. Viteštvo je u prošlosti imalo svoj kodeks i čast, a čast i vjernost je bilo nešto najvrijednije što su ti ljudi posjedovali, kao što je od prošlosti u narodu postojao kodeks riječi koju nekome daš. Ove idole mi želimo da prenesemo u 21. vijek i da pokažemo svim građanima BiH koliko je danas značajno to kulturno materijalno i nematerijalno naslijeđe za sve građane BiH koje se i te kako može ekspoloatisati u svrhu istorijskog turizma i izgradnje neke bolje i svjetlije budućnosti.


Pored toga trudimo se da na orginalan način izradimo replike od prirodnih materijala, jer smatramo da jedino na taj način odajemo poštovanje na pravi način. Na festivalima na kojim RUSAG boravi su pravi srednjovjekovni sajmovi na kojima ne možete da primjetite prisustvo predmeta iz 21 vijeka - na što se posebno obraća pažnja. Uvijek su pitanju istorijske lokacije, koje nas povezuju sa proslim vremenima, nekim zapostavljenim vrijednostima i prirodom koja je ostala manje-vise nepromjenjena. Sve je to nekako jedna cjelina, taj osjećaj kada stojiš na mjestu gdje su se dešavale stvari koje su odredile vijekove vremena koje je dolazilo. Možda baš i zato na poseban način gajimo povezanost sa prirodom i dajemo sve od sebe da našim ljudima usadimo odgovornost prema kulturnom, istorijskom i prirodnom dobru koji su nam naši preci ostavili. Vjerujem da je zaostavština koja nam je ostavljena nešto što vrijedi čuvati, a sačuvati sebe možemo samo odgovornim odnosom prema sebi, drugima i životnoj sredini sa kojom smo vezani.”

bottom of page