Verification: 1eee953a3df549ea Bagerom na rijeku Verification: 1eee953a3df549ea
top of page

Bagerom na rijeku

Šta je za vas riječ “uređenje”? Nekome je to asocijacija na uređenje sobe, nekom će pasti na pamet uređenje dvorišta, ali, nažalost, žiteljima Sanice u Ključu je to asocijacija na bager. Bager koji je ušao u rijeku i pod izgovorom uređenja, devastira rijeku Sanicu. Jedan od prvih koji su digli glas protiv devastacije rijeke je Muhamed Kučuković.


Foto: Muhamed Kučuković


Zamućena rijeka i devastacija koja je bila u toku, kao prvu reakciju izazvale su objave na društvenim mrežama koje je pokrenuo u cilju da upozori ostatak stanovništva. Pridružuje mu se Amila Saleš, kreiraju grupa na društvenim mrežama koja sada već broji preko 1300 pojedinaca, tako da se tišina o devastaciji Sanice postepeno pretvara u gromoglasno ne.


“Molili smo izvođače radova da ne ruše vrbe, da ostave bar nešto dok su bili sa svojom mehanizacijom. Džaba su upozorenja da se uništava mrijestilište mladice, džaba upozorenja da niko od građana nije bio upoznat sa detaljima projekta i šta će se dešavati. Da je bar bila javna rasprava, da su građani imali priliku da kažu ne, možda bi sada stvari bile drugačije. Ali sada nema nazad. Ovakve stvari se ne mogu i ne smiju tolerisati. Rijeka nije ničije privatno vlasništvo, da sa njom može raditi ko šta hoće”, ističe Muhamed i dodaje da je posebno razočaran u to što nije naišao na razumijevanje od strane mjesne zajednice, kao tijela koje je tu zbog građana, te koje treba biti posrednik za dobru komunikaciju između jedinice lokalne samouprave i stanovništva.


Prema saznanjima koje imam, niko nikome nije izdao dozvolu da bageri, kamioni i ostalo smije ući u riječno korito. Namjeravaju potpuno promijeniti 1100 metara korita, a sve to uz saglasnost sportskog ribolovnog društva što je apsurdno”, konstatuje Muhamed, dodajući da nije poznato da li je rađena studija uticaja na životnu sredinu, mada sumnja u postojanje takvog dokumenta.


Kao građanin ove države ne namjeravam odustati. Netransparentnost u ovom slučaju stvarno zabrinjava, ali to nam je opomena i za ubuduće. Ovom prilikom bih pozvao sve zainteresovane, koji misle da mogu pomoći na konkretan način, da nam se pridruže u odbrani Sanice. Rijeke u kojima uživamo su samo privremeno u našem korištenju, niko nema pravo da ih uništava. Uz rijeke ide riječ sloboda, jer rijeke moraju biti slobodne, a sloboda se štiti i životom.“

bottom of page